Ce se poate vizita in apropiere de Restaurant Vapor Oituz?


In aval la 7 kilometri este orasul Drobeta Turnu Severin care este resedinta judetului Mehedinti si port la Dunare, un oras de rascruce a drumurilor pe uscat si apa!  Puteti vizita ruinele podului construit de Apollodor din Damasc, pod care a permis armatei imparatului Traian sa treaca Dunarea pentru a lupta impotriva dacilor, pod ridicat pe 20 de piloni din blocuri de piatra.   Castrul roman initial construit pentru soldatii romani ce asigurau paza podului, a devenit apoi un important centru militar si politic; Cetatea Severinului construita in secolul al XIII-lea si distrusa de otomani in 1524.  In data de 10 mai 1866 Principele Carol I de Hohenzollern a debarcat in Severin pentru a fi apoi incoronat rege dupa abdicarea fortata a lui Alexandru Ioan Cuza, devenind  Carol I al Romaniei, regele care ne-a obtinut independenta, a redresat economia domnind 48 de ani! Harta strazilor din centrul vechi al orasului descriu o coroana in cinstea acestui eveniment!In sine intregul oras Dr.Tr.Severin este actualmente un loc superb de vizitat! Cu parcurile si fantana grandioasa Cinetica, simbol al culturii severinene,  cu piata Mircea unde inca mai gasesti sa bei o braga facuta de turcii care au locuit in Ada-Kaleh,cu portul la fluviul Dunarea, cu multe cladiri istorice si un muzeu deosebit, cu strazi perfect paralele,  orasul merita vazut !

 

In amonte se poate vizita, muzeul Portile de Fier 1! In Gura-Vaii , cartier al Drobetei Turnu Severin  ,exista niste locuri cu o incarcatura energetica foarte mare, mai putin cunoscute de turisti!

 

 

Pe Dealul Crucii, se gaseste un altar crestin , unde este crucea Sfantului Petru, care a sihastrit si murit in aceste locuri! Altarul megalitic din acest loc a fost dedicat lui Saturn,  apoi lui Zamolxe din epoca timpurie a civilizatiei Danubiene!  Pe valea Oglanic se gaseste stanca megalitica, identificata ca un Sfinx,iar la vest zona este marcata de Muntele Sacru identificat prin stancile  " Mosul" si "Baba" despre care circula multe legende in zona! Multe alte legende vorbesc despre prezenta in zona a eroului Hercules! Din Dealul Crucii se pot vedea Coloanele lui Hercules pe malul sarbesc al Dunarii! Potrivit legendei pentru a scapa de mana Herei, Hercules consulta Oracolul din Delhi, apoi ajunge sa ii slujeasca vreme de 12   ani lui Eurystheus. Hercules savarseste celelalte munci, cea de a zecea munca are legatura cu insula Ada-Kaleh, Hercules ridicand in munti doua coloane, una in fata celeilalte!


Se mai poate vizita Manastirea Vodita, primul asezamant monahal din tara noastra administrat dupa regulile Bisericii Ortodoxe,construita in 1370-1372 de catre Sfantul Cuvios Nicodim de la Tismana;orasul Orsova unde este fostul castru Dierna,  Manastirea Sfanta Ana ctitorita de ziaristul interbelic Pamfil Seicaru!


Restaurant Vapor este plin de istorie! Constructia acestui vapor a fost inceputa in 1938 si finalizata in 1941 la santierul naval din Regensburg ! In timpul celui de al 2-lea razboi mondial Germania avea o flota destul de mare pe Dunare!  De la data iesirii Romaniei din tabara statelor care sustineau Germania celui de al treilea Reich, s-a hotarat curatirea Dunarii de fortele navale fluviale germane care s-au predat in porturile romanesti. A fost interzisa retragerea convoaielor si fortelor fluviale germane prin zona Portile de Fier 1, Dunarea fiind minata la Ostrovul Corbului, operatiune care I-a fortat pe germani sa sabordeze in regiunea Prahovo aproximativ 60 de nave proprii. In timp de razboi comandantii unor nave au preferat scufundarea prin sabordare in fata unui inamic superior in locul predarii navei! In mod deliberat au deschis valvula de inundare, la Prahovo aliniind cele 60 de vapoare intre malul ramanesc si sarbesc si apoi le-au sabordat! Practic Dunarea a fost blocata si nu s-a mai putut circula pana nu au fost scoase acele nave! Nava noastra a fost sabordata la Giurgiu. Dupa ce a fost scoasa si curatata , a circulat pe Dunare ca impingator,  fiind considerat unul din cele mai puternice impingatoare din acea perioada! O defectiune tehnica a sfarsit  "viata " navei ca impingator, motoarele au fost scoase si in  timp a fost transformata in restaurant. In sala unde au fost motoarele acum este sala restaurantului nostru pentru anotimpul rece!


Uneori cand stai pe malul Dunarii si atunci cand briza specifica zonei sufla aducand cu ea mirosul specific de Dunare,acest spray dunarean ce se transforma in "prisme de foc" ca si valurile care arunca stropii in mod suav in fata si daca mai prinzi si un apus de soare, atunci ai senzatia ca ultimile raze aurii ale soarelui  se amesteca intre ele precum cristalele!


Latest comments

03.11 | 00:52

Wooden

12.10 | 01:31

Health

07.10 | 13:40

Gibraltar

21.09 | 07:11

Nice place, nice people, good food!

Share this page